Preprosti strojni elementi za gibljive spoje

Sorniki - uporaba

Majhne kovane elemente kovinske galanterije, ki služijo za spajanje, pozicioniranje, centriranje in varovanje položaja strojnih delov ter omogočajo gibanje v spojih, imenujemo sorniki, valjčki, čepi, zatiči ali osi. Gre za varovalne strojne elemente, kjer je določen strojni del gibljiv okoli sornika. Sorniki se zelo pogosto uporabljajo za gibljive in razstavljive zveze v pohištveni industriji (npr. pri tečajih vrat, za pritrjevanje polic, itd.). Pri spoju s sorniki je vedno najmanj en del gibljiv, pogosto pa sta kar oba. Gibljivi del pri sorniku je sestavljen z ohlapnim prilegom, vezani pa s tesnim prilegom. Ker je gibljivi del izpostavljen obrabi, ga je potrebno redno mazati.Sorniki – dimenzije, materiali in tipi

Sorniki

Sornike izdelujemo iz železa (Fe) in nerjavečega jekla (INOX). Dimenzije sornikov se gibljejo v razponu med fi 2 mm in fi 7 mm ter dolžino do 70 mm. Sornike, valjčke, zatiče, osi in čepe je možno na željo naročnika tudi narebričiti. Cena sornikov se razlikuje glede na izbrano dolžino, količino in uporabljeni material. 
Sornike, ki se skrivajo tudi pod imeni valjčki, čepi, zatiči ali osi, boste lahko uporabljali za različne delovne potrebe. Najpogosteje po njih posegajo stranke iz pohištvene in avtomobilske industrije, služijo pa tudi kot sestavni deli nekaterih gospodinjskih aparatov in kmetijskih strojev. Naši izdelki niso standardizirani, zato se lahko kot majhno podjetje prilagajamo individualnim željam posameznega naročnika (po skicah v tehnični dokumentaciji ali vzorcu).