Trden kovični spoj

Številne prednosti uporabe kovic

Kovičenje spada med najstarejše poznane tehnike spajanja dveh elementov in je še danes zelo priljubljeno. Uporaba kovic nudi številne prednosti v primerjavi z drugimi tehnikami spajanja. Kovični spoj lahko uporabljamo v številnih industrijskih panogah za spajanje dveh ali več delov, ki so lahko iz različnih gradiv. Z uporabo kovic se izognemo temperaturnim vplivom in deformacijam, ki lahko nastanejo pri drugih oblikah spajanja, kot je na primer varjenje. Spoj s kovicami lahko poleg tega prenaša del obremenitve s tornimi silami med stičnimi površinami kovičenih delov.

 

Polne kovice

Polne kovice

Ko govorimo o kovicah, imamo običajno v mislih polne kovice, ki prenesejo največje obremenitve. Uporabljajo se lahko za zelo različne namene – za stavbne elemente, sestavljanje pohištva pa tudi za dekorativne namene. V našem podjetju vam nudimo polne kovice iz medenine (CuZn), aluminijaste kovice (Al), kovice iz nerjavečega jekla (INOX), železa (Fe), bakra (Cu) in srebra (Ag). Prav tako lahko izbirate med različnimi dimenzijami polnih kovic - od fi 1 mm do fi 7 mm (aluminijaste do fi 8 mm) in dolžine do 50 mm. Polne kovice je možno na željo naročnika tudi narebričiti.


Polvotle kovice
Polvotle kovice

Polvotle kovice so podobne polnim kovicam, le da imajo luknjo na spodnjem delu stebla. Prenesejo nekoliko manjšo obremenitev od polnih kovic, vendar omogočajo veliko lažje kovičenje. S polvotlimi kovicami lahko spajamo tanke kovine, keramiko, usnje, papir, gumo, karton, itd.. Polvotle kovice izdelujemo iz železa (Fe), bakra (Cu), medenine (CuZn) in aluminija (Al). Dimenzije polvotlih kovic so od fi 2,5 mm do fi 5 mm in dolžine do 40 mm oz. vrtane do dolžine 60 mm. Polvotle kovice je možno na željo naročnika tudi narebričiti.


Stopničaste kovice
Stopničaste kovice

Stopničaste kovice v podjetju Zakrajšek Janez, s.p. izdelujemo povečini iz železa (Fe), možna pa je izdelava tudi iz bakra (Cu), medenine (CuZn) in aluminija (Al). Osnovne dimenzije stopničastih kovic so od fi 2 mm do fi 5 mm in dolžine do 30 mm.